Джо Байдън каза в сряда, че руският му колега Владимир Путин

...
Джо Байдън каза в сряда, че руският му колега Владимир Путин
Коментари Харесай

Байдън се срещна с Б-9 във Варшава. Каза на Путин, че е направил голяма грешка с Нов СТАРТ

Джо Байдън сподели в сряда, че съветският му колега Владимир Путин е направил „ огромна неточност “, като е спрял присъединяване на страната си в последния останал контракт за надзор на нуклеарните оръжия сред Съединени американски щати и Русия, съобщи Асошиейтед прес. Президентът на Съединени американски щати беше в Полша, с цел да увери съдружниците от източния фланг на НАТО, че Съединени американски щати ще останат до тях на фона на съветската инвазия в Украйна.

В първите си мнения след изказването на Путин във вторник Байдън осъди решението на Русия да се отдръпна от контракта, прочут като " Нов СТАРТ ". Очаква се този ход неотложно да ограничи погледа на САЩ върху руските нуклеарни дейности , само че съглашението беше към този момент " в реанимация ", след като Москва в края на предходната година отложи преговорите за спасяването му. И двете страни упрекваха другата, че го нарушава, отбелязва организацията.

„ Това е огромна неточност “, сподели Байдън.

Президентът разяснява тематиката в края на четиридневно посещаване в Полша и Украйна, което той приключи с диалози с водачи от Букурещката девятка, група държави в източния фланг на НАТО, формирана в отговор на руската анексия на Крим от Украйна през 2014 година

Тъй като войната в Украйна се проточва, страните от Б-9 остават в положение на повишена тревога, счита АП. Мнозина се тормозят, че Путин може да предприеме военни дейности против тях идващия път, в случай че успее в Украйна. Групата включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

„ Вие сте фронтовата линия на нашата групова отбрана “, сподели Байдън в сряда на групата. „ И вие знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този спор? Не единствено за Украйна, само че и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света ".

Той даде обещание, че пактът за взаимна защита на НАТО е „ заветен “ и че „ ще пазиме безусловно всеки инч от НАТО “.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, десният популистки водач, който предходната седмица твърдеше, че Европейският съюз е частично отговорен за удължаването на войната на Русия в Украйна, се опълчи на санкциите против Москва и въоръжаването на Киев. Орбан пропусна срещата с Байдън, а президентът на страната му Каталин Новак участва вместо него.

Все отново Клаус Йоханис, президентът на Румъния, настоя, че „ Б-9 е по-силна от всеки път “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който участва на срещата, сподели: „ Не знаем по кое време войната ще свърши, само че когато това стане, би трябвало да подсигуряваме, че историята няма да се повтори. “

Посочвайки минали съветски дейности в Грузия и Украйна, той добави: „ Не можем да позволим на Русия да продължи да подкопава европейската сигурност. Трябва да прекъснем цикъла на съветската експанзия ".

Байдън се срещна във вторник във Варшава с президента на Молдова Мая Санду, която предходната седмица съобщи, че Москва стои зад скрит план за събаряне на държавното управление на нейната страна благодарение на външни саботьори.

Притисната сред Украйна и Румъния и една от най-бедните страни в Европа, някогашната руска република има исторически връзки с Русия, само че желае да се причисли към 27-членния Европейски съюз. В изявлението си Байдън поддържа кандидатурата на Молдова за присъединение към Европейски Съюз.

„ Горд съм да заставам до вас и до свободолюбивия народ на Молдова “, сподели Байдън за Санду и нейната страна в обръщението си във вторник.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди близо година, Молдова, с население от около 2,6 милиона души, се стреми да построи по-тесни връзки със западните си сътрудници. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз в същия ден като Украйна.

Миналата седмица Санду съобщи  за съветски скрит план „ за събаряне на конституционния ред “. Тя приказва, откакто украинският президент Володимир Зеленски сподели, че страната му е прихванала проектите на съветските секрети служби за заличаване на Молдова. Тези изказвания по-късно бяха доказани от чиновници на молдовското разузнаване.

Речта на Байдън за войната в Украйна пристигна един ден откакто направи изненадващо посещаване в Киев, величествен жест на взаимност с Украйна. Обръщението беше частично удостоверение на ролята на Европа в подпомагането на Украйна да отблъсне продължаващата инвазия на Русия и частично остро дефинирано предизвестие към Путин, че Съединени американски щати няма да позволен Москва да победи Украйна.

Белият дом похвали няколко страни от източния фланг, в това число Литва, Полша и Румъния, през последната година за усилване на напъните за поддръжка на Украйна с оръжие и икономическа помощ и приемането на бежанци.

Байдън обърна особено внимание на напъните на Полша. Страната приема към 1,5 милиона украински бежанци и е отделила 3,8 милиарда $ за военна, филантропична и икономическа помощ на Киев.

„ Истината по въпроса е: Съединените щати се нуждаят от Полша и НАТО толкоз, колкото НАТО се нуждае от Съединените щати “, сподели Байдън по време на диалози с полския президент Анджей Дуда.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР